ATT GÖRA RESEARCH

Jag vet att många fasar inför att göra research. Hatar det och undviker det till varje pris.
Kanske för att man ser sig själv sitta i otaliga timmar och faktagranska tråkiga detaljer bara för att allt ska bli rätt.

”Gräv där du står” rådet tipset från många experter och även om det naturligtvis har sina fördelar att skriva om något som man redan känner till så är det inget krav för att lyckas skapa en bra historia. Om det vore sant skulle inte en enda framgångsrik fantasy kunna författas av en person som inte var fullkomligt sinnessjuk.

Lewis Caroll växte inte upp i underlandet, lika lite som J.R.R Tolkien i Midgård, C.S. Lewis i Narnia eller J.K. Rowling i trollkarlsvärlden. Deras beskrivningar och historier blev inte så älskade för att de skrev om vad de hade omkring sig och var välbekanta med, utan för att de hittade på – ofta var deras fantasier blandade och influerade med och av en massa sagor, mytologi och folklore från världens alla hörn.

För mig är reserush något verkligt fantastiskt!
”Ja jag måste titta på den här Youtubedokumentären om Bevis för att det har funnits jättar/ Helvetet på jorden/ Enhörningar – myt eller verklighet/ Vad som än intresserar mig - därför att det är en del av processen”
”Ja, jag måste läsa i flera timmar på den här härligt nördiga sidan om alviska lekar/ magiska stenar/ monster från asiatisk mytologi/ Vad som än intresserar mig - därför att det är en del av processen.”
”Ja det ingår faktiskt i mitt jobb att gå på Comicon/ Närcon/ Multicon/ vad som intresserar mig - därför att det är en del av processen”

 Tack vare reserush blir ens nördiga ”guilty pleasures” en legitim del av att skapa, i stället för något du ser som onödigt tidsfördriv. De kan vara både en källa till inspiration och en hjälp att skriva trovärdiga detaljer i en påhittad värld.

 För egen del så har jag kommit fram till att internet i stort och framför allt Youtube är mina vänner i detta och att det är något man kan ha väldigt kul med om man bara vill.
Släpp loss den inre nörden i dig och reserusha på – det är en del av processen!
/ A.J.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln