HUR EN KARAKTÄRSDESIGN BLIR TILL

De Levandes Boks Facebook kan en hitta mina förberedande skisser av varje karaktär, kortfattat kallade karaktärsdesign. Idag ska jag visa steg för steg hur jag fick ner alven Beautys design på (digitalt) papper!

0: A.J lägger grunden
Först beskriver A.J karaktären för mig och vi pratar om hur vi bäst får karaktären att se ut som, tja, sig själv. För att visa hur hon menar ger A.J mig foton och/eller teckningar hon hämtat från nätet, böcker, eller gjort själv. Det är bilder på frisyrer, smycken, kläder, ansikten… Och jag söker ofta upp egna bilder för att få referenser. Om en är osäker på hur något ser ut eller vill bli inspirerad är det alltid bäst att slå upp referenser.

När turen kommit till Beauty visade A.J mig ett foto hon hittat på en vacker ung man med ärr över bröstet och ansiktet. Med allt detta i huvudet sätter jag igång.

1: Kladd
Jag skissar streckgubbar och enkla former för att bestämma var Beauty ska vara och hur han rör sig fram i världen. Beauty är kolugn och vänlig, så ett stort leende är givet. Men hans slacker-personlighet måste lysa igenom! Taskig hållning, händerna i fickorna och slappt hållet huvud borde funka…

En helkroppsfigur, en närbild på ansiktet och ibland en profil brukar räcka för mig om jag inte ska rita en karaktär många gånger. Särskilt kroppens ställning brukar jag rita om flera gånger.

2: Ansiktsskiss (och Släktskap)
Jag jämför Beauty med sin farbror, Eldar Sirman. Jag vill att de ska se ut som att de är släkt, så Beauty får ärva bl.a. Eldars fyrkantiga käklinje och kantiga ögonbryn. Men de bådas personligheter är riktiga motsatser, så jag uppfinner också kontraster, bl.a. i deras näsor och öron. Eldar är stel, Beauty slapp.

Ett förslag på märket som bestämmer linjerna läggs till. Det är elegant och löst.

Lite fler detaljer för håret och var ärren ska sitta, och sen spegelvänder jag för första gången.

Tecknartips: Att spegelvända bilder gör att en ser bilden med nya, ovana ögon, så jag vänder på den flera gånger under tiden för att kunna rätta till misstag.

En ser hur jag ändrade anatomin allteftersom. Ögonen, käken och munnen satt snett, blicken såg ut i tomma intet... så jag lät honom se in i kameran för den där busiga minens skull. 

Sen är det bara att renrita med mörkare, snyggare linjer, som matchar Eldars. Lägg märke till hur de blir hackiga runt de ärrade områdena. Ärr, tycker jag oftast, ska inte bara ritas med en annan färg, ärr har struktur och form ovanpå huden också.

3a: Kroppsstorlek
Jag jämför Beauty med sin farbror igen så att han får rätt längd och proportioner. Jag gillar tanken på att en kort tonårsgrabb är så uppstudsig mot sin resliga förmyndare. Men han var nog för kort i kladden, så det ändras...

3b: Kroppskiss
Jag bestämmer hur Beautys anatomi och kläder ska se ut, ovanpå streckgubben.

Han får säckiga byxor, trasiga och smutsiga. Riktigt bekvämt. Eldar avskyr dem…

4: Renrita
Mörka, snyggare linjer och lite färg läggs på skissen. Karaktärsdesigns inte är färdiga bilder utan bara referenser, så jag ”städar” inte upp dem så mycket. Mycket krafs får vara kvar. Beauty blev inte så rund i slutändan, så märket blev vassare för att visa det. 

5: A.J godkänner
Och det var det! Det roligaste är alltid att få se hur A.J.s ansikte lyser upp när hon är riktigt nöjd med mitt jobb :) Ibland kommer hon med små rättningar, t.ex. att rita byxor istället för kjol eller lägga på mer/mindre rynkor, men inte den här gången. Beautys design gick fort och lätt.

Nästa gång får ni se vad som kan gå fel i min ritprocess!
/Sonja

Kommentera gärna:

  • Pappa Olle • 23 juni 2016 21:02:50
    JAG VILL KUNNA TECKNA!
  • E • 20 juni 2016 17:05:12
    Jag har alltid drömt om att jobba som illustratör och detta hjälper mig otroligt mycket. Så kul att få se både din och författarens väg mot en färdig bok

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln