VAD SÄGER EN FORM?

De Levandes Boks Facebook kan en hitta mina förberedande skisser av varje karaktär, kortfattat kallade karaktärsdesign. Som ni kanske har märkt finns ett klottrigt litet märke nånstans på varje skiss. De ser ut som nån sorts symboler, vissa är till och med igenkännbara former som hjärtan eller trianglar. Men de betyder ingenting. Så vad är de till för?

Jo, de är liten påminnelse, riktad till mig, tecknaren. Formen och tjockleken på en karaktärs märke hjälper mig sammanfatta vilka typer av linjer jag vill använda när jag ritar hen.

Runda former brukar betyda vänlighet och värme. Skarpa spetsar passar en tuffare, mer energisk, kallare person. Fyrkanter funkar för någon stadig, konservativ. Det beror dock på karaktären själv vad linjen säger om hen. Jag leker ju gärna med ”reglerna” också.

Vilka former som ligger var (Rund näsa? Kantiga höfter? Spetsigt hår?) kan också säga något. Jag ger gärna varje person en unik blandning av former i kroppen och ansiktet. Människor är både kurviga och kantiga. I konst går det att leka med på många roliga sätt. 

Vi tar ett exempel: I illustrationen med Misty och Grad (och Pimms!) för Del 1 ser vi det lättast på deras armar. Ivriga, hetlevrade Mistys muskler slutar i trianglar och spetsar medan vänliga, pålitliga Grads jämna lemmar rundas av.
/Sonja

Kommentera gärna:

  • Emma • 15 juni 2016 17:56:59
    Tack för tipset! Älskar eran blogg!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln